BETALING


KJØPSGUIDE


Hvis du har spørsmål om hvilket biljardbord du skal investere i, kan det alltid være verdt å lese vår kjøpsguide Les mer

GAVEKORT

MERKEVARER

Kjøpsguide


Biljardbordets størrelse & størrelse på rommet

Biljardbord begynte å lages i land der måleenhetene ”tomme” og ”fot” brukes. Derfor blir målene litt rare når de oversettes til cm. Tanken var at spilleyten på et 9 fots biljardbord skulle være akkurat 100x50 tomme, noe som blir 254x127cm. Idag tilverkes til og med mindre bord, (f.eks. 7 og 8 Fots) men skal det væra et ekte matchbord kreves det at det er 9 fot


Størrelse på spilleyten Oversatt i cm Størrelse på hele bordet Rek. størrelse på rommet
6 fot 160x80 cm 210x124 cm 450x370 cm
7 fot 198x99 cm 231x132 cm 488x389 cm
8 fot 224x112 cm 257x145 cm 514x402 cm
9 fot 254x127 cm 287x160 cm 544x417 cm


Størrelse på rommet


Klikk på bildet for større format

Størrelsen på rommet der biljardbordet skal stå i er avgjørende for valget av størrelsen. Har du ett stort rom, er det rekommenderet å fylle ut det med et 9 fots bord, mens ett 8 fots bord gir bedre spill i ett lite rom. Rent prismessigt er det ikke så stor forsjell.

Trekvalité

MDF

Laminat – Et billigere bord er ofte tillverket av laminat. Dette innebærer at en sponskive eller MDF (Medium Density Fiberboard) brukes under en laminert utside. Dette gir et relativt fint utseende, men ikke så bra holdbarhet. Fremfor alt bruker det å være vanskelig å få skruer å gjenge fast i det dårligere treet.

Massivt tre

De beste bordene er helt igjennom tillverket av massivt tre. Tresortene kan variere mellom ulike sorter som: Eik, Lønn, Ask, Mahogny, Kirsebær mm. For spille egenskapene har det ingen betydning på hvilken sort tre bordet er gjort av, det viktige er at det er massivt tre.Våre symboler:

Symbolet massivt tre innebär att biljardbordet är tillverkat i massivt edeltre. Varianter på edeltre er; eik, lønn, ask, mahogni, kirsebær m.m.Skiferskive

Før i tiden tilverket man skiven av marmor. Idag har man alikevell insett at en skiferskive er minst like bra, men billigere å framstille.

Skiven skal helst være oppdelt i 3 deler. Dels for at transporten blir enklere, men mest for at man får en nøyaktig utgjevning. Bordet blir altså rettere.

Er du ute etter et ordentlig biljardbord med meget gode spillegenskaper – så skal du investere i et biljardbord med skiferplate! Tykkelsen kan variere men majoriteten av alle våre biljardbord leveres med 20-25 mm presisjonsslipt skiferplate.

Skiferplatene har vanligvis ikke noe merke, men i Europacupen brukes et merke som heter "Rasson". Hvis du vil ha det beste, bør du satse på et bord med "Rasson" skiferplate.

Symbolet ”25 mm skifer” indikerer at biljardbordet har en 25 mm tykk skiferplate med treramme under.Våra symboler:

Symbolet ”25 mm skifer” indikerer at biljardbordet har en 25 mm tykk skiferplate med treramme under.


Biljardduk

De viktigste egenskapene en biljardduk skal ha er: gode spillegenskaper og svært god holdbarhet! Vi synes at en bra biljardduk skal være laget av ull/nylon, der ull står for gode spillegenskaper og nylon for en slitesterk duk. Andelen av ull kan variere mellom 60-90 prosent, men en bra tommelfingerregel å ha i minnet er at jo mer ull en biljardduk inneholder, desto raskere blir spillet på duken.

Tettheten på biljardduken påvirker også kvaliteten. Det er vanlig å måle tettheten i "oz/m2" (ounces/squaremeter) – jo høyere siffer, desto bedre. Rundt 20 oz anbefales.

På Biljardbolaget.no kan du kjøpe biljardduker i flere forskjellige farger slik at det samsvarer med både biljardbordet og øvrig innredning.


Husk:
• Biljardduk skal være laget av ull/nylon
• Jo mer ull en biljardduk inneholder, desto raskere blir spillet på duken
• 20 oz i en biljardduk er OK

Vanter

Et biljardbord består av seks vanter (kantene på et biljardbord). På kortsiden sitter en vant, og på langsidene sitter fire. Det er mot vantene ballene spretter og det er derfor viktig at de er riktig laget og består av riktig materiale. Selve vanten er laget av gummi, og sitter lengst ut på et stykke tre som deretter blir festet til skiferplaten. Trestykket bør helst være laget av solid tre og forsterket med ordentlig laminat for ekstra holdbarhet. Utenpå gummivanten kler man så på vanteduken. Sørg for at du får ferdigkledde vanter til ditt biljardbord, fordi det er svært tidskrevende å gjøre dette selv.


Klikk på bildet for større format.

Angående selve gummivantene er det først og fremst viktig at de er laget av 100% naturgummi. Da får du best sprett. Det er også viktig at profilen på vantene er riktig. K66- eller K55-vanter er vanligst, og profilen på dem er laget for at 57 mm biljardballer (standardstørrelse) skal få optimal sprett.

Ved bestilling av biljardbord fra Biljardbolaget.no leveres alltid vantene ferdigkledd (da det ellers er en svært krevende jobb som tar tid). Du kan også være sikker på å få vantene i 100% naturgummi og riktig profil.

Vanter har ikke alltid et merke, men hvis du vil ha det som brukes i Europacupen er det i dag "Northern Rubber" som brukes. Det regnes som det aller beste av mange.

Husk:
• K55- eller K66-vanter garanterer rett profil
• 100% naturgummi er viktig!
• Sats på vanter som er ferdigkledde!

Våre symboler:

K55-symbolet betyr at bordet har vanter med 100% gummi og profilen K55. K55-vanter finnes ofte på bord med en sporty design.

K66-vanter finnes ofte på bord som er designet i klassisk stil.


Siktene

Siktene på et biljardbord er små merker på vantene som hjelper spilleren å bl.a. bedømme avstanden bedre. De fineste siktene er laget av perlemor og kan være enten sirkulære eller diamantformede. Det er ikke så viktig hvilken form du velger, det viktigste er at siktene ikke er festet på toppen av vantene i ettertid, men at det er gjort i forbindelse med produksjonen av vanten. Dette vil bidra til en glatt og jevn overflate.

Husk:
• Sikten hjelper spilleren bl.a. til å bedømme avstanden bedre
• Kan være runde eller diamantformede
• De fineste er produsert av perlemor

Kurver

I dag er det ganske vanlig at et biljardbord ikke har noen kurver, men at ballkurvene i stedet er innebygd i rammen på biljardbordet. Det er veldig vanlig at denne typen brukes til biljardbord som har ballretursystem som et alternativ. Innebygde ballkurver anbefales hvis du er ute etter å holde støynivået nede ved senkning under spillet, for eksempel på skoler og i lignende miljøer.

For biljardbord som imidlertid har synlige kurver på utsiden, er frynse- og skjoldkurver de vanligste og mest populære typene – ofte laget av kraftig lær for lang holdbarhet. Skal biljardbordet eksponeres i for eksempel stuen, kan det være fint å investere i eksklusive lærkurver. Det blir litt dyrere, men det er definitivt verdt det!

Ballretur

Vi anbefaler å ikke kjøpe en ballretur til bordet ditt. Det blir vanligvis bare ekstra bryderi, og bråker mer enn vanlige ballkurver. Biljardhaller og konkurransebord har i dag helt byttet ut ballreturer siden ballkurvene har blitt så store at man får plass til halvparten av kulene i én kurv.

Bein og føtter

Vil du ha vakre utskårne bein, er det viktig at de er laget av solid tre, ellers vil det ikke bli pent. De klassiske biljardbordene som har en litt mer møbelstil, er laget på denne måten. Bordene som brukes i biljardhaller og i kjelleren har vanligvis justerbare bein slik at du kan ta inn bordet ved hjelp av dem.

Detaljer i rustfritt stål

Billigere bord har hjørnedetaljer og justerbare bein i plast eller billigere metall. De dyrere bordene har mer betydelige detaljer i rustfritt stål. Dette vil selvfølgelig holde mye bedre, og se bedre ut. Vi anbefaler rustfritt stål!Køer i lønn

Biljardkøer blir produsert i ulike materialer, men de beste køene er laget av lønn. Det finnes køer i alle prisklasser, og du kan få med både skrulær (køtuppen skrus på), og limlær (køtuppen limes på). Limlær gir best spillegenskaper, men skrulær kan være lettere å håndtere på f.eks. skoler.

Treplatebord eller skiferbord?

Skal du investere i et treplatebord eller skiferbord? Bortsett fra pris og materiale er det også noen andre egenskaper som skiller de to biljardbordene. Treplatebord er ofte 6 eller 7 fot store, mens skiferbordene er tilgjengelige i størrelsene 7, 8 og 9 fot. Treplatebord er godt egnet til spillerommet, men er du ute etter et holdbart biljardbord som skal vare lenge, bør du investere i et robust og stabilt skiferbord. Skiferbordene er ikke bare tyngre enn treplatebordene, de er ofte laget av solid tre og utstyrt med fine detaljer og smarte funksjoner for best mulig spill.

Forskjellen mellom et treplatebord og et biljardbord med skiferplate er spesielt merkbart på spretten i vantene, hvor rett ballene ruller og holdbarheten over tid.

Gå til treplatebord
Gå til skiferbord

Montering av biljardbord

Trenger du hjelp med montering, har vi kontakt med profesjonelle montører over hele Norge. Skal du montere et skiferbord på egen hånd, finner du en hurtigguide under "montering".

Gå til montering av biljardbord


KONTAKT

man-fre 09.00-17.00

Representerer du en kommune eller et firma og vil bestille et biljardbord?Les mer her >